Cipőm, ami több ezer km-ig velem tartott

2021 április 04.

Spanyolország kellős közepén kerékpárral tekertem épp, mikor a kedvenc cipőm(egyesek szerint bakancsom) jól megszolgáltan elköszönt tőlem. Olyan annyira, hogy a talpa is levált, azaz szó szerint a végsőkig velem volt. A legnagyobb kihívásoknál is jól szolgált. Azóta sikerült kitapasztalnom, hogy milyen cipőt is érdemes használni.

bakancsom
bakancsom az utolsó pillanatig 🙂

A cipő újkorában nagyon jó volt. Kényelmes, szükség esetén jó meleg is. Imádtam sétálni vele. Még a munkahelyen is rám szólt valaki, hogy nyáron miért ezt használom, holott már a részem volt.

Amikor Magyarországról elindultam kerékpárral Spanyolországba, eszembe se jutott, hogy más cipőt vegyek. Hogy őszinte legyek, nem is bántam meg, hogy ezt használtam. Akik követték az utazásom, nagyon jól tudják, hogy milyen kihívásokban vettem részt. Kő, hegy, sár, vízpart, minden volt. A cipő azonkívül, hogy kényelmes volt, nagyon jó tapadást is adott. A talpa vastag volt, így a kövek és a pedál sem nyomta a talpam.

Spanyolország déli partján voltam, amikor a talpa teljesen levált. Az utazásom 1 évét és kb 4 ezer km-t vele tettem meg.

Azóta már a 2. cipőmet használom. Az első nem bírta 1 évig, a másodikat most kezdtem használni. Az utazásom közben sikerült leszűrnöm, hogy milyen is a jó cipő.

Milyen az utazásra jó cipő?

A legfontosabb, hogy a talpa legyen vastag. Ha gyalogolsz, ha kerékpározol, a kő, szög, pedál nyomhatja a lábad.

Legyen kényelmes! Ha egész nap használod, ami nálam simán előfordult, kényelmetlen és fárasztó lehet. Ha kényelmes, akkor kevésbé fáradtan és nyűgősen fekszel le.

Vizállóság tényleg fontos? Ha alulról nem ázik be, ami egy jó talp esetén sokáig így lesz, azzal már nyert ügyed van. Persze lehet teljesen vízálló is, de a lábad megfelelő szellőzésére is érdemes figyelned. Például a Dechatlonban olyan talpbetét is kapható, ami a nedvességet felszívja.

Ami nem feltétlenül jó, az a tornacipő. A szandál, papucs vastag talp esetén jó lehet, bár egy csalános vagy szúnyogokkal teli terepen akár zavaró is lehet. A cipő ebből a szempontból zárt, ad egyfajta védelmet a külsőségektől.

Hol érdemes vásárolni? Nekem a kedvenc cipőm a DM áruházban lett vásárolva, magam választottam ki. Nem feltétlenül ez a tutti, Dechatlon, Amazon, Ebay, bármi szóba jöhet. Vannak jó túraboltok is, ott is szét lehet nézni.

Hogyan érdemes a cipőre tekinteni?

A cipők általában max néhány évig bírják attól függően, hogy milyen minőségit veszel. Ha elsőre nem sikerül olyat venni, ami tökéletesen bevált, semmi baj. Az említett tanácsaim alapján mégis nagyobb eséllyel találsz magadnak egy jó cipőt túrázáshoz, kerékpározáshoz. Ami még fontos, hogy attól, hogy Adidas vagy Nike nagy márkának számít, nem feltétlenül az ő túrás cipői fognak bejönni. Érdemes azon cégek felé keresgélni, amelyek kimondottan túrás cipőkre vannak ráállva.

Mindenképpen kíváncsi vagyok a tapasztalataidra.

Tetszett a cikk és szeretnél több ilyet?

  • Az oldal alján kérhetsz értesítést, hogy újabb cikk jelent meg.
  • Segíthetsz visszajelzéssel, a cikk Facebookon való megosztásával.
  • Illetve támogathatsz is, hogy több minőségi tartalommal tudjak jönni. 🙂

Értesülj a friss tartalmakról!

Adataid biztonságban kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Leiratkozás után automatikusan törlődnek az adataid, több levelet nem kapsz.
Elérhető vagyok a Facebook-on és az Instagrammon is. 
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram